Sosyal Medya

Güncel

Diyanet’ten ’teröre karşı birlik’ hutbesi

Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Gün, Teröre Karşı Yekvücut Olma Günüdür' konulu hutbe okutuldu.



Türkiye genelindeki tüm camilerde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca hazırlanan "Gün, Teröre Karşı Yekvücut Olma Günüdür" konulu cuma hutbesi okundu. Hutbede geçtiÄŸimiz hafta Ä°stanbul'da, dün de Ä°zmir'de menfur terör saldırılarına maruz kalındığı belirtilerek, “YitirdiÄŸimiz masum canlarla yüreklerimiz bir kez daha yandı. Hayatını kaybedenlere yüce Allah'tan rahmet, yaralılara acil ÅŸifa, yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı diliyorum. Milletimizin ve insanlık ailesinin başı saÄŸolsun. Bu minberlerden her zaman ifade edildiÄŸi gibi bizim inancımızda her insan saygındır. Her insanın hayat hakkı kutsaldır. Canı, malı, ÅŸeref ve haysiyeti dokunulmazdır. Kur'an-ı Kerim'de 'Kim, bir cana kıyarsa bütün insanları katletmiÅŸ gibidir' buyrulmaktadır. Yüce dinimiz Ä°slam'ın ana gayesi, insana hayat vermektir. Canı can kılmaktır. Cana can katmaktır. Bilinmelidir ki adı, yöntemi, zihniyeti, görünüşü farklı olsa da varlığımıza kast eden her türlü terörün gayesi aynıdır. Birlik, beraberlik ve kardeÅŸliÄŸimizi zedelemektir. Birer zenginlik vesilesi olan farklılıklarımızla bir arada huzur içinde yaÅŸama kültürümüzü yok etmektir. Terörün gayesi, kalplerimizi fitne ve fesadın, kin ve nefretin, ÅŸiddet ve husumetin karanlıklarına esir etmektir. Bizleri çatışma ve huzursuzluk girdabına sürüklemektir. Gücümüzü zayıflatmaktır. Ä°stikbale dair ümitlerimizi tüketmektir” denildi.

“AHLAKÄ° Ä°LKELERE NE KADAR DA MUHTACIZ"

"İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçlerde Rabbimizin, Hucurât Suresi'nde bizlere öğrettiği ahlâki ilkelere ne kadar da muhtacız" ifadesinin yer aldığı hutbede şunlar kaydedildi:

“Bu ilkelerden birincisi 'araÅŸtırınız' emridir. Rabbimiz, 'Ey iman edenler! Güvenilir olmayan biri size haber getirdiÄŸinde o haberin doÄŸruluÄŸunu iyice araÅŸtırın' buyurmaktadır. Bizlere gelen bir haberi araÅŸtırıp soruÅŸturmadan, gerçekliÄŸini tespit etmeden onu doÄŸru kabul etmek bizleri yanlış sonuçlara götürebilir. Böyle bir tutum, istenmeyen durumlara, fitne ve fesada sebebiyet verebilir. Neticede yaptığımıza piÅŸman oluruz. Ä°kinci ahlâkî ilke emriyle ıslah edici olmaktır. Ä°nsanlar arasında yaÅŸanan sorunları çözüme kavuÅŸturmaktır. Ä°fsat edici ve yıkıcı deÄŸil, yapıcı ve onarıcı; ayrıştırıcı ve bölücü deÄŸil, birleÅŸtirici ve bütünleÅŸtirici olmaktır. Kin, nefret ve ÅŸiddetin karanlıklarına karşı sevgi, muhabbet ve kardeÅŸliÄŸin gücünü el birliÄŸiyle hâkim kılmaktır. Tefrika ve çatışmanın bataklığını hep birlikte kurutmaktır. Üçüncü ahlaki ilke yani 'adil olunuz' emriyle adaleti yüceltmektir. Hiçbir koÅŸulda hak ve hukuktan, sadakat ve doÄŸruluktan asla ayrılmamaktır. Hucurât Suresi'nin bize öğrettiÄŸi dördüncü ahlâkî ilke ise yani 'alay etmeyiniz' emridir. Hiç kimseyi hor ve hakir görmemektir. Âdem ve Havva'nın çocukları olarak aynı özden yaratıldığımızı hiçbir zaman unutmamaktır. BeÅŸinci ahlaki ilke, emriyle birbirimizi karalamaktan kaçınmaktır. Küçük bir iÅŸaretle veya ima ile de olsa karşımızdakini rencide etmekten sakınmaktır. Ä°nsan onur ve haysiyetini zedeleyecek her türlü söz, tutum ve davranıştan uzak durmaktır. Altıncı ahlaki ilke, yani 'Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayınız. Birbirinize lakap takmayınız' emridir. Zira tıpkı insanın kendisi gibi ismi, ÅŸerefi ve itibarı da saygıya layıktır, mükerremdir. Hucurât Suresi'nin bize öğrettiÄŸi yedinci ahlaki ilke, yani birbirimiz hakkında yerli yersiz zanda bulunmaktan kaçınmaktır. Çünkü insanlar hakkındaki zan çoÄŸu kez kiÅŸiyi yanıltır, günaha sevk eder. Yanlış anlaşılmalara, huzursuzluklara sebebiyet verir. Sekizinci ahlaki ilke, emridir. Yani baÅŸkalarının kusurlarını, eksiklerini araÅŸtırmaktan sakınmaktır. BaÅŸkalarının mahrem hallerini ifÅŸa etmeye kalkışmamaktır. Bize düşen asıl görevin kendi hata ve kusurlarımızı gidermek olduÄŸunu unutmamaktır. Dokuzuncu ahlaki ilke ise, yani 'Birbirinizin gıybetini yapmayınız. Birbirinizi arkadan çekiÅŸtirmeyiniz' emridir. Zira bize düşen, yokluÄŸunda dahi kardeÅŸimizin hak ve hukukunu gözetmektir. Onun varlığını kendi varlığımız gibi görmektir. Haysiyetini kendi haysiyetimiz bilmektir. Yüce Rabbimiz, bizleri bu ilkelere riayet edenlerden eylesin. Bizleri Kur'an'ın ve Peygamberimizin ahlakı ile ahlaklananlardan eylesin. Rabbimiz, milletimizin birlik ve beraberliÄŸine kast edenlere fırsat vermesin. Rabbimiz, mazlumların umudu olan ülkemize ve milletimize zeval vermesin."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.